Hogyan válasszunk olyan nyomtatót, amely megfelel az igényeknek?

A nyomtatók a mindennapi élet szerves részévé váltak az otthonokban és az irodákban. A nyomtató készülék megvásárlása nem kis befektetés, és ahhoz, hogy az igényeinek leginkább megfelelőt válasszon, fontos, hogy megismerkedjen a rendelkezésre álló lehetőségekkel és funkciókkal. Ebben a cikkben áttekintést nyújtunk a különböző típusú nyomtatókról, azok technológiájáról és fontos paramétereiről, amelyeket érdemes figyelembe venni a vásárlás során.
Alapvető kérdések, amelyek érdekelhetik

Mielőtt elkezdenék keresni az ideális nyomtatót, tisztázzunk néhány fontos kérdést:

Milyen gyakran és hány oldalt kell nyomtatni?
A tintasugaras nyomtatók jó választás lehet abban az esetben, ha csak néhány oldalt szeretne nyomtatni hetente. Könnyedén, és egyszerűen telepíthetők és ideálisak alkalmi használatra. Ha azonban nagy számú dokumentumot kell nyomtatnia, fontolja meg a minőségi lézernyomtatókat , amelyek gyorsak és alacsony üzemeltetési költséggel rendelkeznek.

Színes vagy fekete-fehér nyomtatást fog készíteni?
Rendszeres dokumentumok nyomtatásához, ahol nem kell színes képeket, dokumentumokat vagy fényképeket nyomtatni, elegendő egy fekete-fehér nyomtató, amely gyorsabb és gazdaságosabb. Ha azonban reprezentatívabb nyomtatásra, színes dokumentumokra, diagramokra és hasonlókra van szüksége, akkor fontolja meg a színes nyomtatót. Színes nyomtató esetén ügyeljen a jó felbontásra és nyomtatási sebességre. A színes patronok ára is fontos lehet, hiszen nem csak fekete színt fog vásárolni, hanem ciánt- kék, bíbort-piros és sárga színt is.

Szeretné, hogy a nyomtató másoljon és szkenneljen is?
Ha igen, akkor a többfunkciós nyomtató az ideális megoldás. Ezek az eszközök nem csak nyomtatni, hanem beolvasni és másolni is tudnak dokumentumokat. Bár egy kicsit drágábbak, sokoldalúságuk helyet megtakaríthat, és megkönnyítheti az életét.


TIPP: A tintasugaras nyomtatók közül a következőt választottuk Önnek. Az Epson EcoTank L3250 intelligens többfunkciós nyomtatót, amely illeszkedik az Ön helyéhez. Otthoni használatra alkalmas, de egy kisebb irodába is elegendő lesz. A nyomtatási funkciók mellett másolhat és szkennelhet is. Nagy előnye az egyszerű kezelés.
TIPP: Következő tippünk ez a HP LaserJet MFP M140w intelligens lézernyomtató, amely a nyomtatás mellett másolási és szkennelési funkciókat is ellát. Egyszerűsége és mérete jellemzi – kategóriájában a legkisebb lézernyomtató. Ennek a nyomtatónak az előnye a tőlünk elérhető, normál vagy nagyobb kapacitású tonerek is.

Hasznos funkciók, amelyekre összpontosítani kell

 • Színes vagy fekete-fehér nyomtatás: A nyomtató alapfunkciója, amely alapján kiválasztja. Ne felejtsen el a megfizethető nyomtatópatronokra összpontosítani.
 • Szkennelés: Papír dokumentumok, fotók digitalizálására... Lehetőség van külön-külön, vagy előnyösebben többfunkciós nyomtató részeként vásárolni.
 • Másolás: Dokumentumok gyors másolásához. Fontos és praktikus funkció, különösen az irodákban.
 • Kétoldalas nyomtatás: Takarítson meg papírt
 • Szegély nélküli nyomtatás: Ideális szegély nélküli fényképek és dokumentumok, térképek, diagramok nyomtatásához...
 • Közvetlen nyomtatás támogatása: USB-ről vagy memóriakártyáról történő nyomtatáshoz. Nem kell számítógép.
 • Fax: Ha szükség van fax készítésére, küldésére. Gyakran egy többfunkciós készülék része.
 • Tartályos nyomtatók: Nagy kapacitású tintatartállyal.
 • Kijelző: egyszerűsíti a vezérlést
 • Csatlakoztatás: Az USB-port vagy a WiFi-n keresztüli csatlakozás sokkal egyszerűbbé teszi a nyomtatást.


Figyeld a paramétereket az alábbi szempontok szerint

 • Fogyasztás: Fontolja meg, milyen gyakran kell tisztítania a nyomtatófejeket, mivel a tintasugaras nyomtatók nagyobb fogyasztást igényelnek a karbantartási ciklusokhoz.
 • Nyomtatási költségek: A lézernyomtatóknak lényegesen alacsonyabbak a nyomtatási költségei a tintasugaras nyomtatókhoz képest.
 • Nyomtatási sebesség: Fontos azok számára, akiknek egyszerre nagyszámú oldalt kell nyomtatniuk.
 • Felbontás: Fényképnyomtatásnál és részletes grafikai munkáknál jelentős.
 • Nyomtatási formátumok: Leggyakrabban A4, A5 és A6.
Nyomtatótípusok technológia szerint

Tintasugaras nyomtató
A tintasugaras nyomtatók a legnépszerűbb típusok közé tartoznak. Megfizethető és ideálisak otthoni használatra. A készülékben színes utántöltő tartályok vannak, leggyakrabban CMYK árnyalatokban (cián, bíbor, sárga, fekete). Miután az információ a számítógépről, laptopról vagy telefonról a nyomtatóra kerül, a digitális adatok vizuális formátumba kerülnek, és a nyomtatófej pontosan, soronként továbbítja a papírra. A tintasugaras nyomtatót azoknak a vásárlóknak ajánljuk, akik nem túl gyakran nyomtatnak, és jó pénzért minőségi nyomtatást keresnek.Lézeres nyomtató
A lézernyomtatók ideálisak azok számára, akiknek gyors és jó minőségű nyomtatásra van szükségük. Az ilyen típusú készülékeket éles dokumentumnyomtatás és alacsonyabb üzemeltetési költségek jellemzik. Ezért alkalmasak nagyobb mennyiségekre. Régebben gyakran használták nagyobb létesítményekben, illetve irodákban, de a fejlesztők fokozatosan csökkentették méreteiket, és az ára is elfogadhatóbb lett az otthoni használatra. A lézernyomtatók gyakori használata mellett tartósabbak is. A lézernyomtatási folyamat úgy működik, hogy amikor a dokumentum kinyomtatása mellett dönt, a nyomtató eltárolja ezeket az adatokat a memóriában, majd a nyomtató processzora meghatározza a képet, beleértve a vonalakat, a margókat és az igazítást. A nyomtató fő egysége ezután a feldolgozott adatok szerint vezéreli a lézersugarat, és a képet szelénréteggel továbbítja a vezetőképes hengerbe. A festékpor részecskéi a sugár által megvilágított helyeken megakadnak. Ezeket a részecskéket ezután papírra viszi, és hővel rögzíti. Ez az egész folyamat néhány másodperccel az után megy végbe, hogy az egyetlen dokumentum nyomtatására vonatkozó parancsot megadták.Ismerünk más kevésbé ismert technológiákat is
Ide tartoznak a szöveges dokumentumok nyomtatásra specializálódott mátrixnyomtatók is, amelyek alkalmasak könyvelési bizonylatok, tömbök és egyéb szöveges anyagok nyomtatására. Nagy pontossággal, megbízhatósággal és hosszú élettartammal rendelkeznek. Megemlítjük a hőszublimációs nyomtatókat is. Ideálisak fényképészeti anyagok nyomtatásához. Valósághű és részletgazdag fényképeket készítenek a speciális termoszublimációs technológiának köszönhetően. Ezeken az általános ajánlásokon túl mindig ajánlott áttanulmányozni az egyes modellek részletes specifikációját, hogy kiválaszthassuk az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelő nyomtatót.